Billån

billån

Billån är en speciellt utformad finansiering som är framtagen för just fordonsbranschens kunder för att helt enkelt göra det enklare för privatpersoner att få in bilkostnaden i hushållsekonomin. Det är ju inget konstigt att ett av nutidens människors vanligaste redskap är just bilen och då ska det vara enkelt att införskaffa en sådan utan att behöva spendera alla sparpengar. Den stora fördelen med ett billån är att du som kund kan skapa en mycket mer flexiblare finansiering än till exempel ett blancolån eller banklån. Varför, jo för att i ett lån som ett billån så används själva bilen som säkerhet. Det vill säga att bilen är direkt kopplad till finansieringen och värdet på bilen är garantin för det bolag som står bakom finansieringen, lite som ett huslån kan man se det som, banken använder ditt hus som garanti för huslånet. De flesta svenska företag som säljer bilar samarbetar med en eller flera kreditgivare så att potentiell bilköpare enkelt kan ansöka om ett billån.

Använd bilens värde

Ett sätt att ha garanti är nyttjande av bilens restvärde som framför allt är vanligare på lite dyrare bilar eftersom där efter 36 månader finns ett rätt högt värde kvar. Som kund kan man till exempel ta bort 10-20% ur finansieringen och lägga det på restvärdet, i och med det kan man få ner sin månadskostnad men samtidigt måste man tänka på att när perioden är slut så finns det en restskuld som måste lösas i samband med att man säljer bilen vidare. En annan fördel med billån är att man när som helst kan lösa in det, antingen genom att man säljer bilen eller att man har pengar över. En viktig sak att tänka på som köpare av en bil som finansieras är att skulden är helt löst innan man gör ägarbytet.  I många fall sätts bilen som säkerhet för lånet, i andra fall rör det sig om ett helt vanligt blancolån, det vill säga ett lån utan någon säkerhet.

Billån kan övertas

Ett billån kan också tas över av ny ägare om denna uppfyller finansbolagets kreditkrav, skulle det vara intressant så ringer man enkelt finansbolaget och ber dem se över den nya ägaren. Oftast tillkommer bara en mindre administrativ kostnad. För att få ta del av ett nytt billån krävs det oftast att du som kund vänder dig till en auktoriserad återförsäljare, en firma som helt enkelt har som huvudsysselsättning att sälja nya som gamla bilar. Ofta har dom en koppling till ett eller flera bilmärke men somliga har allt från gammalt till nytt och stort till litet. Är man osäker på om bilhandlaren är seriös eller inte så kan man vända sig till Motorbranschens Riksförbund (MRF), dom har ett register på bilhandlare där de utgår från vissa krav, de är måna om att konsumenten ska uppleva en trygg affär när det gör sin bilaffär.

Bilhandlare

I övrigt så har bilhandlare tillsammans med finansbolagen ofta bra kampanjer så räntorna brukar hamna relativt lågt, speciellt om man jämför med blancolån. Det man har som fördel med blancolån är att man kan lägga perioden så långt som 10 år man har heller inte bilen som säkerhet så säljer du bilen behöver du inte lösa lånet och köparen riskerar heller inget. Ett billån erbjuds oftast från 12 till 48 månader men ibland kan man få upp till 60 månader. Som med allt annat så är det det ju otroligt viktigt att jämföra finansieringen mellan olika bolag, exempelvis så har oftast bilhandlaren en stark partner men det hindrar inte dig som konsument att ta ett billån av annan aktör. Tips är att i alla fall ta kontakt med två till tre stycken och se vem av dem som är mest intresserad av att få dig som kund.

Hur ska man amortera?

Rak amortering eller ett annuitetslån? Mer än smaksak, det som skiljer är att man i ett annuitetslån har samma månadsbelopp hela perioden jämfört med rak amortering där månadsbeloppet blir lägre för varje månad som går. Är man ute efter bästa villkor så är det utan tvekan att finansiera sin bil genom bolånet om man har utrymmer eftersom den räntan är den absolut lägsta i jämförelse. Nackdelarna är ju risken om huspriset går ner eller räntorna går upp kraftigt. När man tar ut nytt huslån tillkommer också lite extra kostnader som lagfart och administration vilket är bra att tänka på innan man bestämmer sig.

Detaljer

Andra viktiga detaljer att tänkta på är om din bil är finansierad så måste du har en bra försäkring för att täcka bilens eller större delar av bilens värde i fall olyckan är ett faktum och bilen behöver omfattande reparation eller rent av går till skroten. Då vill man inte vara kvar i en finansiering. Upp till 3 år är det vanligast med en halvförsäkring men i annat fall ska bilen vara fullförsäkrad.

Till sist kommer här lite detaljer som kan vara viktigt att ha koll på.

  • Månadskostnaden är en sak men glöm inte undersök övriga avgifter som kan tillkomma. Exempelvis aviavgift, uppläggningsavgift och så vidare.
  • Försök se helheten i finansiering då en lång period kan innebära i slutändan att du betalat väldigt mycket ränta och det är pengar du aldrig kommer få tillbaka.
  • Säkerställ räntevillkoren så du har vetskap om den är rörlig eller fast över hela perioden.