Bolån över internet

bolån

Oavsett om du ska köpa fastighet eller bostadsrätt finns det långivare som låter dig ansöka om bolån över internet. Hos de flesta behöver det inte ens vara en permanentbostad man ska låna till, utan det går även att ansöka om bolån för att köpa sommarstuga, övernattningslägenhet och liknande. Ett bolån kan också användas för att genomföra renoveringar, reparationer och tillbyggnader på fastigheter och bostadsrätter man redan äger.

Om du går i boköpartankar kan det vara bra att kontakta långivare för att se vilka villkor de kan erbjuda dig och om de är beredda att ge dig ett lånelöfte. Ett lånelöfte innebär att du är bättre rustad att lägga bud på en bostad du vill köpa eftersom du vet att det finns en långivare som är villig att låna ut pengar till dig och hur mycket du kan få låna. Om ditt bud accepteras kan affären klaras av snabbt och smidigt eftersom du redan har gått igenom större delen av ansökningsprocessen för bolånet. Du kan läsa mer om lånelöften här.

När det gäller bolån så brukar de delas upp i bottenlån och topplån. Båda bottenlån och topplån har bostaden som säkerhet för lånet. Bottenlånet har bättre lånevillkor (lägre effektiv ränta, längre avbetalningstid, osv) än topplånet. Detta eftersom bottenlånet innebär en lägre risk för lånegivaren.

Exempel: Du köper ett fastighet för 3,3 miljon kronor med en kontantinsats på 400 000 kronor. Du vill låna 2,9 miljoner kronor. Banken erbjuder dig 2,4 miljoner kronor i bottenlån (80% av marknadsvärdet) och 500 000 kronor i topplån. Detta eftersom risken för banken är högre ju närmare marknadsvärdet lånet kommer. Sjunker marknadsvärdet riskerar ju banken att sitta med en fordran som är större än den bostad som sitter som säkerhet för lånet. Gör alltid en budget så att du vet att du har råd att betala av på lånet.

Om din bostads marknadsvärde ökar framöver kan det vara idé att kontakta långivaren för att förhandla om lånen. Det kan hända att det nu går att göra så att du bara har ett bottenlån, eftersom det finns så god marginal mellan lånets storlek och marknadsvärdet på säkerheten.

stycke

Låna till kontantinsatsen vid köp av bostad

Med dagens bostadspriser kan det vara svårt att spara ihop till kontantinsatsen för att köpa en fastighet eller bostadsrätt, särskilt i storstadsområdena. Det finns ingen lag mot att låna till kontantinsatsen, däremot finns det rekommendationer som säger att privatpersoner i normalfallet inte ska få låna till kontantinsatsen med bostaden som säkerhet. Istället kan man ansöka om ett osäkrat lån (blancolån) – antingen hos den kreditgivare som man har bottenlån och topplån hos eller hos någon helt annan oberoende långivare.

Exempel: Du vill köpa en bostad för 2 miljoner kronor. Swedbank erbjuder dig att låna 1,6 miljoner kronor med bostaden som säkerhet (80% av marknadsvärdet). Detta omfattar både bottenlån och topplån. För att få ihop de 400 000 kronor som krävs för kontantinsatsen kontaktar du Länsförsäkringar som är villiga att låna ut 400 000 kronor till dig utan säkerhet. Du kan räkna med att betala betydligt högre ränta på ditt lån hos Länsförsäkringar än på ditt bottenlån och topplån hos Swedbank, eftersom Länsförsäkringar tar en större risk.

stycke

Överbryggningslån

Det kan vara vanskligt att sätta ut din befintliga bostad till försäljning innan man har köpt en ny att flytta till. Att vänta med att sälja den gamla bostaden tills man har köpt en ny innebär dock att man lätt hamnar i en situation där man under några månaders tid äger två bostäder samtidigt och har kostnader för dem båda. Det är här ett överbryggningslån kan komma väl till pass. Banken erbjuder dig ett överbryggningslån för att du ska kunna hantera denna tillfälliga situation. När du får betalt för din gamla bostad ska överbryggningslånet betalas tillbaka i sin helhet.

Långivare brukar inte vara intresserade av att bevilja överbryggningslån om du inte redan har en köpare som förbundit sig att köpa din gamla bostad. Överbryggningslån är tänkta för att hantera glappet mellan att köparen förbinder sig att köpa ditt hus och att du faktiskt får betalt. Att du har satt ut din gamla bostad till försäljning brukar inte räcka för att få ett överbryggningslån – det måste finnas en köpare också.