Apparna som hjälper dig hålla koll på ditt kreditbetyg

Visst är det bra att kunna hålla koll på sin kreditvärdighet och kreditbetyg direkt i mobilen? Ditt kreditbetyg är en färskvara och det är viktigt att hålla lite koll för att veta hur du ligger till om du skulle vilja låna pengar, köpa något på faktura eller hyra en lägenhet. I den här artikeln ger vi tips om hur du gör det på bästa sätt och vilka appar du kan använda för att kolla betyget.

Om kreditupplysning och kreditbetyg

En kreditupplysning används främst av banker eller långivare som vill ha information om din ekonomi och din betalningsförmåga. Kreditupplysningsföretaget som används samlar in en massa information och data som sedan används för att bedöma risken att låna ut pengar till dig.

Det är möjligt att göra en kreditupplysning på sig själv och då se precis vad banken eller långivaren ser, det vill säga ditt kreditbetyg. Det är viktigt med högt betyg ifall du vill ha bästa möjlighet att teckna avtal och låna pengar. Beslutet ligger däremot alltid hos långivaren. Det är också mycket bra att hålla koll på betyget för att kunna ta till åtgärder för att höja det vid behov.

Kreddy

Kreddy är en app som hjälper dig hålla koll på ditt kreditbetyg i realtid. I appen får du en snabb överblick av din kreditvärdighet och du kan också jämföra betyget med andra i Sverige. Kreddy används för att visa kreditbetyg hos upplysningsföretaget UC. Om långivaren du ansöker hos använder sig av UC är det den här appen du bör använda för att kolla ditt betyg.

Min Upplysning

Min Upplysning är en app som har information om din kreditprofil. Du kan också lägga till en bevakning för att få notiser om något skulle ändras med ditt betyg. Min Upplysning används för att visa kreditbetyg hos Bisnode. Om du vill veta vad de kreditgivare som använder Bisnode ser för betyg är det alltså denna app du ska ladda ner.

Tink

Appen Tink är en ekonomisk coach i fickan. Applikationen hjälper dig med de mesta inom privatekonomi. Här kan du bland annat hålla koll på ditt kreditbetyg och det uppdateras så fort själva betyget uppdateras. Tink används för att se kreditvärdet hos upplysningsföretaget Creditsafe och är relevant att ha koll på om det är detta företag som långivaren använder.