Budget

budget

Budget är ett ord som många människor får rysningar av att höra. De förknippar det med tråkmånsar som sparar pengar på kistbotten och aldrig unnar sig något roligt. Sanningen är förstås att en budget är vad du gör den till. En budget kan mycket väl vara det som gör att du hittar utrymme för ett lån till en drömresa, ordna en sjudundrande nyårsfest eller få råd att köpa det där hemmabiosystemet som du suktat efter.

Att göra en budget handlar helt enkelt om att ta kontroll över ens ekonomiska situation och se till att man lägger sina resurser på det man faktiskt vill prioritera. Vi har nog många upplevt känslan av att pengarna liksom rinner genom fingrarna. Vi betalar mat, hyra, försäkring och andra nödvändiga utgifter, vi unnar oss lite småsaker, och sedan finns det knapp några pengar kvar och vi undrar vad som egentligen hände med lönen.

Första steget till att göra en budget är att ta en titt på var ens pengar egentligen hamnar. Här kan det underlätta att handla så mycket som möjligt med kort eftersom det gör att man får en sammanställning av utgifterna. En annan lösning är att använda en app i mobiltelefonen för att föra kassabok. Det finns både mer och mindre automatiserade system tillgängliga.

plånbokSedan är det dags att sätta sig ned och se över om det går att få ned kostnaden för återkommande utgiftsposter. Finns det kanske bättre alternativ tillgängliga för utgifter som internetbank, telefonabonnemang, internetuppkoppling, försäkringar och TV-kanaler? Jämför erbjudanden från olika företag och dra dig inte för att kontakta dem och se vad du kan förhandla dig till. Ibland kan man till exempel få ned sina försäkringskostnader genom att ha alla försäkringar hos samma bolag.

Du bör även fundera på vilka utgiftsposter du kan stryka helt eller åtminstone minska på. Är den där tidningsprenumerationen verkligen värd 75 kronor i månaden? Eller skulle du hellre ha 900 kronor över att lägga på något annat? Njuter du verkligen av den där café-latten du köper på väg till jobbet? Eller skulle det vara värt att brygga kaffe hemma om du fick 7 000 kronor i handen som ersättning för besväret? Budgetering handlar om att själv besluta hur man ska fördela sina resurser istället för att bara trampa på i gamla hjulspår och inte reflektera över hur ens pengar försvinner.

Sist men inte minst bör man fundera på om det finns något man kan göra för att höja sina inkomster. Hur mycket energi man har och vilka övriga plikter man har i vardagslivet sätter förstås en gräns för hur mycket extrajobb och övertid man orkar med – att jobba sig in i utbrändhet är inte bra för ekonomin. Men om man till exempel har en dyrbar skuld som står och tickar ränta kan det vara idé att under en begränsad period jobba stenhårt för att bli av med den. Andra alternativ för att få in extra pengar i budgeten är att sälja saker man äger, till exempel på loppis eller på internet. Vi är många som har förråden fulla av prylar vi inte längre använder, prylar som skulle kunna komma till bättre nytta hos någon annan.