Låna pengar med betalningsanmärkning

Många är av uppfattningen att det inte är möjligt att låna pengar med betalningsanmärkning, men så är inte fallet. Idag finns flera internetbanker på marknaden som ser till den sökandes nuvarande ekonomi och då erbjuder lån till personer med betalningsanmärkningar i bagaget.

Nedan hittar du mer information kring vad en betalningsanmärkning är, hur det fungerar att ta lån med betalningsanmärkning och vad du bör tänka på i samband med ett sådant lån.

Par vid dator som söker lån med betalningsanmärkning

Vad är en betalningsanmärkning?

Varje gång du får hem en räkning som ska betalas har denna en tidsfrist inom vilken pengarna ska vara hos mottagaren. Om du inte betalar din räkning i tid kommer en påminnelse skickas ut till dig, där du återigen ombeds betala din räkning. I samband med detta brukar en avgift för arbetet med påminnelsen tas ut, vilket medför att din räkning nu blivit något dyrare.

Om du väljer att inte heller betala denna räkning kommer processen att se lite olika ut beroende på vem som ska ha pengarna. Men i regel kommer din räkning snart gå vidare till inkasso. Betalar du inte heller räkningen när den hamnat hos inkasso kommer den gå vidare till Kronofogden.

Det är i detta skede du får en betalningsanmärkning, vilket är en anmärkning om att du inte har skött dina betalningar. En betalningsanmärkning finns kvar i tre år och påverkar ditt kreditbetyg negativt. Det innebär att det kan bli svårare för dig att få lån eller hyra en lägenhet till exempel.

Även om du betalar din skuld så fort den gått till Kronofogden kommer betalningsanmärkningen ligga kvar. En betalningsanmärkning är alltså ingen indikation på att du nödvändigtvis har en obetald skuld utan endast på att du misskött en tidigare betalning.

Lån med betalningsanmärkning

Det är förstås svårare att få lån med betalningsanmärkning, men det är långt ifrån omöjligt. Det finns idag flera aktörer på lånemarknaden som riktar sig till personer som vill låna pengar med betalningsanmärkning. Eftersom det innebär en större ekonomisk risk för långivaren att låna ut till en person som tidigare misskött sina betalningar brukar räntan på sådana lån vara högre.

För att maximera chanserna till internetlån med bra villkor kan du använda en låneförmedlare. Hos dessa brukar det finnas flera aktörer som erbjuder lån med betalningsanmärkning. Se dock till att läsa igenom lånevillkoren hos förmedlaren noggrant först. På så sätt kan du försäkra dig om att den du vänder dig till samarbetar med långivare som godtar betalningsanmärkningar.

När du hittat en låneförmedlare som godtar betalningsanmärkningar gör du en låneansökan och inväntar svar. Tänk på att du som regel inte får låna lika höga summor, samtidigt som räntan blir högre när du väljer att låna pengar med betalningsanmärkning. Om du har möjlighet att vänta tills betalningsanmärkningen försvinner kan det därför vara ett bättre alternativ.

Nackdelar med att låna med anmärkning

Så länge betalningsförmåga finns, är det i många fall möjligt att låna med betalningsanmärkning. Det innebär dock vissa nackdelar att söka om ett lån när du har en anmärkning i ditt register.

Högre ränta

En betalningsanmärkning indikerar för långivarna att den sökande tidigare har misskött sina betalningar. Det innebär en högre risk för dem att låna ut pengar, eftersom möjligheten finns att även denna betalning missköts. Om du söker om lån med betalningsanmärkning kommer du därför få betala en högre ränta än vad du fått om du inte haft någon anmärkning.

Lägre tak på lånet

Du som vill låna pengar med betalningsanmärkning får också vara beredd på att inte kunna låna lika mycket. Även det hänger ihop med att långivaren anser sig ta en större risk. Det gör ingen skillnad för dem varför din betalningsanmärkning uppstått, utan bara att den existerar. Därför är det bra att det åtminstone finns ett alternativ för den som är i behov av ett lån.