Kreditkort

credit cards

Att ha ett kreditkort innebär att du har tillgång till en förbeviljad kredit. Du väljer själv om du ska använda den och hur mycket av den du vill använda. Med andra ord kan man jämföra det med ett lån som finns att tillgå om det skulle vara så att man någon gång behöver extra finansiering.

Att ha ett kreditkort är praktiskt eftersom kreditutrymmet redan finns där när man behöver det. Om man hamnar i en situation där man behöver betala något med lånade pengar behöver man inte skicka in någon låneansökan och sedan nervöst vänta på svar, utan man drar bara sitt kort. Man kan säga att kreditkort utgör ett perfekt komplement till sina vanliga betalningsmedel med andra ord. Om du inte har tillräckligt med medel så har du alltid kreditkortet att tillgå. Du kan använda det som ditt huvudsakliga betalningsmedel, om du hellre vill skjuta upp alla dina kostnader, eller som en nödlösning ifall ditt bankkonto skulle bli tomt.

Det finns de som anser att det är fel att ha kreditkort och att man ska vänta med att ansöka om ett lån tills man verkligen behöver det, men det finns nackdelar med att följa den regeln. När man väl har hamnat i en situation där man snabbt behöver ett lån, till exempel för att betala för akut tandvård, är man förmodligen stressad och pressad och har varken tid eller energi nog att gå igenom många olika krediterbjudanden och välja bästa möjliga. Risken är stor att man nappar på första bästa låneerbjudande även om det inte alls har särskilt bra villkor. Om man däremot ansöker som kreditutrymme långt innan man behöver det kan man i lugn och ro jämföra olika alternativ och välja det som är bäst.

Betalning

Största skillnaden mellan ett kreditkort och ett bankkort är givetvis betalningen. När du betalar med ett kreditkort samlas dina totala utgifter under en månad på en faktura som du erhåller efter månadsskiftet. På fakturan anges sedan den totala summan du handlat för samt ett förfallodatum som stadgar när du senaste måste betala fakturan. Har du däremot inte möjlighet att betala beloppet på förfallodatumet så kan du dela upp det över flera avbetalningar. Det är detta som gör kreditkortet till en så smidig och flexibel lösning. Du kan med andra ord anpassa betalningen efter dina egna förutsättningar. Värt att notera är dock att uppskjuten betalning är förenad med ränta. Det innebär att du kommer behöva en extra kostnad till följd av att du väljer att betala av beloppet över en längre tid.

Det finns en variant på kreditkortet som kallas för betalkort. Betalkortet ger dig mer frihet än bankkortet, men samtidigt mindre flexibilitet jämfört med kreditkortet. När du använder ett betalkort så samlas hela månadens utgifter på en faktura som skickas till dig efter månadsskiftet, precis som med kreditkortet. Däremot så har du inte möjlighet att välja avbetalning eller uppskjuten betalning som alternativ när du ska reglera skulden. Istället måste du betala allt på förfallodatumet.

Försäkringar och förmåner

En annan fördel med att ha ett kreditkort är att många kreditkort kommer med inkluderade extratjänster, till exempel reseförsäkring om du betalar resan med kortet i stället för att ta ett rese- eller semesterlån. Du kan även få försäkringar som skyddar mot bedrägerier när du köper saker online. Det kan också finnas extratjänster som går att lägga till mot en liten avgift som är mindre än om man försöker skaffa sådana tjänster separat.

cc

Vissa kreditkort är kopplade till olika poängsystem och liknande som gör att de blir mer och mer förmånliga ju mer man använder dem. Man kan till exempel få en viss procent tillbaka på alla inköp eller få tillgång till särskilda rabatter om man använder kortet tillräckligt mycket. Något som i längden kan leda till att du sparar hundralappar och till och med tusenlappar!

Ett kreditkort anslutet till en stor internationell kedja som VISA eller MasterCard gör att man både kan betala med kort och ta ut pengar i bankomat när man reser utomlands, vilket i de flesta fall är betydligt säkrare än att släpa omkring på hela reskassan i kontanter. Dessutom är det mycket mer sannolikt att man hittar företag, butiker och restauranger som godtar VISA eller MasterCard som betalningsmedel jämför med någon mindre aktör på marknaden för kreditkort.

För dig som inte gillar att betala räntor finns det kreditkort som inte tar ut någon ränta på dina köp så länge du betalar hela kreditkortsräkningen i tid. Det är bara om du betalar mindre än den totala skulden som det börjar ticka ränta. Har du ett kreditkort med ett sådant här upplägg så är det inte ens som att ta ett lån utan innebär endast att du skjuter upp betalningen. Att skjuta upp betalningen så långt som möjligt är dessutom väldigt positivt för ditt personliga kassaflöde-

Exempel:

  • Din kreditkortsräkning anländer och visar att du har handlat för 4 000 kronor. Du betalar in 4 000 kronor. Ingen ränta debiteras därför och krediten blir kostnadsfri.
  • Din kreditkortsräkning anländer och visar att du har handlat för 4 000 kronor. Du betalar bara in 1 000 kronor. Resterande summa på 3 000 kronor kommer debiteras med ränta ända till dess att skulden betalas. Detta blir således en kostnad, men du väljer samtidigt helt fritt när du vill betala skulden.

Viktigt att tänka på är att många kreditkort har ett undantag för kontantuttag och debiterar ränta på kontantuttag redan från dag ett. Du betalar alltså ränta på dessa uttag även om du betalar hela räkningen när den anländer och inte för över någon skuld till nästa månad.