Hitta det billigaste lånet när du lånar pengar online

När du lånar pengar tillkommer det alltid en kostnad för lånet. Oavsett om du vill låna pengar på nätet eller i en fysisk bank. Kostnaden kan dock skilja sig rejält mellan olika långivare. Du kan därför tjäna mycket på att jämföra olika alternativ innan du lånar. I denna artikel tar vi upp vad du behöver veta för att få en så låg kostnad som möjligt nästa gång du lånar pengar.

Par i soffa jämför lån på surfplatta

Stort urval av långivare

De senaste åren har svenskarna lånat allt mer pengar, både vad gäller lån till bostad som till konsumtion. I takt med detta har antalet långivare på den svenska lånemarknaden kraftigt ökat och det finns idag ett mycket stort antal aktörer att välja mellan när man vill ta ett lån – oavsett vad pengarna är tänkta att gå till. Det finns dock väsentliga skillnader mellan de olika långivarna när det gäller kostnader för lånet, och du bör därför noggrant välja var du vill placera ditt lån.

Använd en låneförmedlare

Det första du bör göra när du ansöker om ett lån är att jämföra mellan olika aktörer. Detta gör du enklast genom att använda dig av en jämförelsesajt för lån eller en låneförmedlare. Det finns flera varianter även av dessa, så se till att välja en som har seriösa långivare knutna till sig. Och gärna en som har ett ganska stort antal samarbetsparnets så att du får många valmöjligheter.

Anledningen till att du bör använda dig av en jämförelsesajt eller låneförmedlare är att det förenklar väldigt mycket för dig, samtidigt som bara en kreditupplysning tas. Det senare är viktigt för att undvika att ditt kreditbetyg ska försämras när du vill jämföra flera långivare.

Jämför lånevillkor

I samband med att du gör en låneansökan hos en jämförelsesajt kommer du troligen få förslag från flera olika långivare. Hur många beror på hur din ekonomiska situation ser ut – ju bättre ekonomi du har, desto fler vill låna ut pengar till dig.

När du får dessa förslag ska du jämföra kostnaderna och villkoren mellan de olika lånen. I detta skede bör du dock inte stirra dig blind på den nominella räntan, eftersom även andra kostnader kan tillkomma. Som till exempel uppläggnings- och aviavgifter.

För att få ett mer rättvist resultat är det istället klokare att kolla hur den effektiva räntan ser ut. Detta är nämligen den faktiska räntan som du kommer betala under ett år. Välj därför ditt lån utifrån denna, samt den återbetalningstid som passar din ekonomi bäst.

Dessa punkter bör du ta i beaktande när du lånar pengar:

  • Låna inte mer pengar än du faktiskt behöver
  • Välj inte en längre återbetalningstid än nödvändigt
  • Använd dig av en låneförmedlingstjänst
  • Jämför den effektiva räntan mellan lånen