Semesterlån

semesterlån

Ett semesterlån gör det möjligt att åka på semester för lånade pengar. Det är förstås en lockande tanke när det hällregnar i juli och lönekontot inte tillåter några utsvävningar, men man bör som alltid tänka igenom situationen och inte göra något drastiskt som skadar ens ekonomi på sikt. Ett semesterlån kan vara en speciell konsumentkredit från en resebyrå eller ett vanligt kortfristigt lån. Ett annat bra alternativ kan vara att betala resan med ditt kreditkort.

Det finns situationer när semesterlån kan vara en rimlig lösning och det finns situationer där det är bättre att bita i det sura äpplet och avstå från resan. Om man till exempel har ett sommarjobb för juli och augusti med bra lön kan det kännas trist att behöva sitta hemma i juni – den enda månad man faktiskt har tid att åka på semester eftersom sommarjobbet inte startat ännu. Det behöver inte innebära någon katastrof för privatekonomin om man tar ett lagom stort semesterlån och reser någonstans, och sedan betalar av det när sommarjobbslönerna har kommit in.

Vad man bör tänka på är att det ofta känns väldigt trist att betala av på något som redan konsumerats upp. När man sparar pengar till en resa har man det roliga framför sig och kan njuta av att se pengarna växa på resekontot. Att försaka och avstå från köp känns inte så hårt eftersom man har målet framför sig – den resa som ska ske när man fått ihop tillräckligt med pengar. Om man däremot tar ett semesterlån innebär det att man måste försaka guldkanterna i vardagslivet för att kunna betala tillbaka semesterlånet efter semestern. Resan är redan över och nu är man tillbaka i den grå vardagen igen. Då kan det kännas betydligt tristare att behöva tacka nej när vännerna vill ha en med ut på krogen eller när det är julrea och man verkligen skulle vilja slå till på det där fantastiska rabatterbjudanden.