Låneförmedlare

Att använda en låneförmedlare är ett smidigt sätt att jämföra olika lån, utan att ditt kreditbetyg påverkas i onödan. Detta då alla långivare som samarbetar med låneförmedlaren får lägga fram sina låneerbjudanden, samtidigt som bara en kreditupplysning tas. På så vis kan du välja det bästa lånet bland samtliga alternativ utan att mer än en kreditupplysning behöver tas.

Promenadstråk fullt med människor

Vad gör en låneförmedlare?

Låneförmedlare erbjuder en kostnadsfri tjänst som låter dig ansöka om lån hos flera banker och långivare, fast med bara en ansökan. En låneförmedlare brukar samarbeta med flera aktörer och får provision utifrån de lån som de lyckas förmedla. På så vis behöver de inte ta betalt för sin tjänst, samtidigt som de kan hjälpa kunden att spara pengar på räntor genom att jämföra lån.

När du ska ansöka om ett lån via en låneförmedlare ser processen i stort sett likartad ut, oavsett vilken aktör du väljer. Kortfattat behöver du fylla i önskad lånesumma och återbetalningstid, precis som om du ansökte direkt hos en internetbank eller långivare. Därefter får du fylla i några frågor kring din ekonomi och så signerar du ansökan med ditt BankID.

När din ansökan har skickats in tas en kreditupplysning och ansökan går ut till ett stort antal olika banker och långivare. Dessa får därefter värdera dina uppgifter och avgöra om de vill ge dig ett låneerbjudande eller inte. Många gånger kan du få svar på din ansökan i stort sett omedelbart, men som regel brukar långivarna ha ett dygn på sig innan de behöver ge sitt låneerbjudande.

Du kan därför tjäna på att ha lite is i magen och vänta in alla svaren. När alla svar inkommit från långivarna är det dags för dig att jämföra de erbjudanden som inkommit. Fastna inte på vilket lån som har den bästa nominella räntan, eftersom det är flera andra kostnader som kan tillkomma.

Den effektiva räntan, som inkluderar både nominell ränta och eventuella avgifter, är därför mer rättvisande när du ska jämföra lånets kostnader.

Fördelar med låneförmedling

Det finns många fördelar med att använda sig av låneförmedling. Bland annat förenklar det din ansökningsprocess, samtidigt som du kan spara pengar på att långivarna får konkurrera om dig.

Nedan går vi igenom de olika fördelarna som finnas med att låna via en låneförmedlare.

Gör det lättare att jämföra olika lån

Istället för att du ska behöva jämföra olika långivares villkor och räntor en och en, skickar du bara in en ansökan via en låneförmedlare. Därefter får du svar från flera olika långivare och du kan enkelt jämföra de olika lånen, för att sedan välja det lån som passar din ekonomi bäst.

Minimal påverkan på kreditvärdigheten

Eftersom endast en kreditupplysning tas, trots att din låneansökan går ut till flera banker och långivare, kommer din kreditvärdighet inte påverkas nämnvärt. Hade du istället gjort samma ansökan fast på egen hand till varje enskild bank, hade din kreditvärdighet påverkats i stor utsträckning. Det kan sedan ta upp till ett år innan den återhämtat sig igen.

Det är kostnadseffektivt

Att ansöka om lån via en låneförmedlare är väldigt kostnadseffektivt. Det kostar ingenting att söka om lånet och din ansökan är inte bindande. Dessutom har du möjlighet att jämföra olika låneerbjudanden för att därefter välja det ekonomiskt mest fördelaktiga lånet.

Vilken låneförmedlare är bäst?

Vilken låneförmedlare som är bäst är en fråga; en fråga som har många svar beroende på vilken typ av lån du tänkt ta. Det finns nämligen låneförmedlare som nischat sig mot olika delar av marknaden. Till exempel finns det låneförmedlare som specialiserat sig på blancolån och där finner du de bästa lånen som inte kräver någon säkerhet.

Andra har specialiserat sig på andra lånetyper så som till exempel kortfristiga lån. Det finns också låneförmedlare som tillhandahåller jämförelsetjänster för företagslån – så det är inte bara privatpersoner som kan få hjälp via dessa tjänster. Det gäller kort och gott att välja låneförmedlare utifrån de ekonomiska behov som du har just nu.