Så boostar du din ekonomi efter årets svåraste månad

Januari och februari är inte alltid lätta ekonomiskt sett. Det är ingen som undrar varför dessa brukar refereras till som årets fattigaste månader. Även om man inte lägger hela månadslönen på julklappar tillkommer det som regel stora budget utgifter för till exempel julmat. Detta samtidigt som elräkningen brukar ligga på topp för den som inte betalar fasta elkostnader varje månad. 

I januari gäller det därmed att hålla hårt i plånboken, men hur hårt man än håller brukar den ekonomiska dippen hålla sig kvar även i februari – här kommer därför tre snabba tips för att boosta din februariekonomi. 

Sälj sådant du inte behöver

Detta är en riktig klassiker men det är för att det i stort sett alltid finns fler grejer där hemma som man inte behöver. Det verkar inte spela någon roll hur många gånger man än rensar – man brukar ändå lyckas hitta nya saker att avyttra varenda gång en rensning genomförs. 

Så sälj av allt du inte vill ha. Du kan anordna en loppis, lägga ut på blocket eller använda dig av din lokala köp-och-sälj-grupp på Facebook. Möjligheterna är oändliga. 

Prova på nya smaker

Få saker kan vara så förödande för budgeten som matkontot. Det finns dock en uppsjö av billiga maträtter som dessutom är riktigt goda och har ett högt näringsvärde. Ett tips är att kolla in Portionen under tian – där hittar du billiga recept som inte tummar på näringsvärdet. Det gäller dock att inte vara rädd för att prova nya smaker – vem vet, du kanske hittar en ny favorit.

Du kan också handla varor med kort datum, eftersom dessa som regel sätts ned i pris. Om du ska tillaga maten samma dag eller någon dag efter spelar det inte någon roll om datumet är kort – och många saker håller dessutom långt efter att bäst före datum har passerat. 

Byt saker med vänner

Att byta saker med varandra är verkligen underskattat. Det är dessutom inte bara din plånbok som blir glad – även miljön blir glad av att konsumtionen av nya saker minskar. Det är dessutom hur roligt som helst att byta bort sådant man tröttnat på mot nya fynd. Fördelen med detta är också att det går att byta i stort sett vad som helst – allt ifrån hemlagad sylt till en för liten tröja, leksaker eller elektronik – bara din fantasi sätter gränsen.