Kortfristiga lån

kortfristigt lån

Kortfristiga lån är lån som med kort löptid. Nu för tiden finns det kreditgivare som erbjuder extremt kortfristiga lån utan säkerhet som betalas tillbaka i sin helhet i klump istället för att man gradvis betalar av på lånet. Det finns till exempel lån som löper på en månad eller till och med kortare tid. Tanken är att man ska betala tillbaka hela lånet, inklusive ränta och avgifter, när nästa lön kommer.

När den här typen av väldigt kortfristiga smålån utan säkerhet började dyka upp i Sverige var det i form av lån man ansökte om genom att skicka ett textmeddelande till långivaren från sin mobiltelefon. De blev därför kända som SMS-lån. Nu för tiden brukar det även gå att ansöka via internet, men termen SMS-lån har ändå hängt kvar och används idag ofta för små kortfristiga lån även om man inte ansöker via SMS. Alternativa benämningar är mobillån, snabblån och mikrolån.

Innan man ansöker om ett kortfristigt osäkrat lån finns det flera saker man bör ta i beaktande:

  • Är det här den mest lämpliga låneformen för mig i den här i situationen? Ta reda på vilka alternativ du har och jämför dem för att hitta bästa möjliga lösning för just dig. Du kanske kommer fram till att du istället för ett osäkrat snabblån ska ta ett säkrat lån i pantbanken, eller ansöka om ett kreditkort, eller göra ett köp på avbetalning, eller ta ett lite större lån hos banken och betala av på det under längre tid.
  • Det finns väldigt många långivare som erbjuder osäkrade snabblån. Var en kritisk konsument och leta upp den långivare som är villig att ge dig bäst lånevillkor. Att nappa på första bästa erbjudande man snubblar över är sällan en bra idé.
  • Jämför alltid totalkostnaderna för olika lån. Om man bara tittar på räntan och inte på avgifterna får man inte hela bilden klar för sig.
  • Den effektiva räntan för ett lån anges på årlig basis, i enlighet med svensk lag och EU-regler. Detta innebär att även om lånet bara löper på 30 dagar så kommer den effektiva ränta som anges i marknadsföringen att vara den ränta som lånet skulle ha om lånet löpte på ett år. Ta alltid reda på exakt vad lånet kommer att kosta dig i kronor och ören istället för att enbart fokusera på den effektiva räntan – det ger dig en bättre bild av hur lånet kommer att påverka din privatekonomi. Två lån med samma effektiva ränta kan ha väldigt olika lånekostnader för dig om det ena lånet ska betalas tillbaka om 30 dagar och det andra lånet om 6 månader.
  • Hur viktigt är det här lånet? Är det värt kostnaden? Hur kommer det att påverka din ekonomi? Vore det bättre att skjuta upp inköpet och spara ihop pengarna istället för att låna? Om din ekonomi är så tajt att du inte har lyckats spara ihop till den här utgiften, hur ska du ha råd att betala tillbaka lånet?
  • Ibland är det bäst att inte välja kortast möjliga lånetid även om en längre lånetid skulle ge något högre lånekostnad. Var ärlig mot dig själv – kommer du verkligen att kunna betala tillbaka det här lånet med nästa lön? Trots att du inte har någon buffert för andra oväntade utgifter som kan tänkas dyka upp? Ibland är det helt enkelt bäst att till exempel ta ett lån som ska betalas gradvis över tre månader istället för ett 30-dagarslån, så att man ger sig själv lite större marginaler. Snabblån kan bli väldig dyra om man misslyckas med att betala tillbaka i tid och det börjar ticka in påminnelseavgifter, förseningsavgifter, dröjsmålsränta, inkassoavgift, osv. Dessutom låter alla seriösa snabblåneföretag dig slutbetala ett lån tidigare än planerat om du så önskar, så du behöver inte sitta med lånet i tre månader om din ekonomi visar sig tillåta att du betalar tillbaka hela lånet med nästa lön.