Låna utan UC

Att ”låna utan UC” är något som är populärt bland många låntagare idag. Det på grund av att ett lån utan UC inte påverkar kreditbetyget hos UC AB i samma utsträckning som ett lån med UC gör.

UC AB (tidigare Upplysningscentralen) är den kreditupplysningstjänst som oftast används av banker och långivare, framförallt vid större lån som exempelvis bolån. Vid ett lån utan UC tas alltså inte någon kreditupplysning från just UC AB, utan istället används ett alternativt företag.

Vi ska titta närmre på vad det innebär nedan och när det kan vara bra att låna utan UC.

Kvinna tecknar lån utan UC på mobilen

Vad är lån utan UC?

Ett lån utan UC innebär inte att ingen kreditupplysning görs, även om det är vad många låntagare först tror. En kreditupplysning måste enligt lag alltid tas på den som ansöker om ett lån innan något sådant beviljas. Det finns dock olika kreditupplysningsföretag att använda sig av.

Det finns ett undantag från lagen om kreditupplysning och det är för pantbanker. Detta på grund av att de med säkerhet vet att lånet kommer bli återbetalt – antingen i kontanter, eller genom att pantbanken behåller det föremål som pantsatts. Så det ända sättet att slippa en kreditprövning när du vill låna pengar är att ansöka om pantlån. För det finns både fysiska och digitala banker.

Ett lån utan UC rör oftast kortfristiga lån, det vill säga mindre lån utan säkerhet. Det absolut största kreditupplysningsföretaget är UC AB. En upplysning från dem används i stort sett alltid när det gäller större privatlån och bolån. En kreditupplysning hos UC AB används även i andra sammanhang, som när man vill handla på faktura eller ska hyra en lägenhet.

Därför vill man gärna ha ett så gott betyg som möjligt hos UC. Ju fler kreditupplysningar som hämtas på kort tid hos UC gör att kreditbetyget försämras och det kan bli svårare att få lån, samtidigt som man också får sämre villkor på sitt lån.

Det är också därför som många väljer att ta ett lån där kreditupplysningen görs via något annat kreditupplysningsföretag än just UC AB. Till exempel kan det vara Bisnode eller Creditsafe som upplysningen hämtas från istället. Genom att ta ett snabblån utan UC kommer alltså inte UC-kreditbetyget påverkas, vilket gör att din kreditvärdighet förblir stabil.

Tänk dock på att lånet ändå kan komma att rapporteras in till UC av långivaren, vilket kan medföra att din kreditvärdighet sänks något. Detta eftersom din kreditscore även påverkas av antal och storlek på de lån och krediter du har.

Så lånar du utan UC

Att låna utan UC är inte ett dugg svårt. Du kan underlätta rejält för dig själv genom att välja en låneförmedlare. Du väljer då en som förmedlar just långivare som inte tar en kreditupplysning hos UC, utan istället använder något annat kreditupplysningsföretag.

Var noggrann när du läser igenom kriterierna för lånet. Vissa låneförmedlingstjänster marknadsför att de erbjuder lån utan UC, men i det finstilta gäller detta endast upp till en viss summa. Om du ansöker om lån över denna summa kan då en kreditupplysning hos UC ändå tas.

Det är ditt ansvar att vara uppdaterad om vilka villkor som gäller för din låneansökan, så läs på innan du ansöker om ett lån utan UC.

En kreditupplysning kommer som sagt alltid att tas, och i denna kan långivaren bland annat se:

  • Din taxerade årsinkomst de senaste 3 åren
  • Ditt registrerade skuldsaldo
  • Hur många lån och krediter du har
  • Om du har några betalningsanmärkningar
  • Om du äger några fastigheter
  • Om du äger några fordon
  • Om du har något företagsengagemang

Fördelar med att låna utan UC

Det finns flera fördelar med att låna utan UC. Det gäller främst dig som av en eller annan anledning behöver ha en så god kreditvärdighet som möjligt hos UC. Det kan vara att du till exempel ska köpa ett hus och därför behöver ta ett bolån – eller du kanske kommer behöva ta ett annat större lån inom en snar framtid.

I dessa fall vill du hålla antalet kreditförfrågningar nere, för att inte påverka ditt kreditbetyg negativt. Detta för att inte riskera bli nekad det större lånet när du väl behöver det. Du får dock räkna med att många av de aktörer som erbjuder lån utan UC också tar ut en högre ränta.

Du bör därför väga för- och nackdelar mot varandra i samband med att du tänkt ta ett lån utan UC. Och glöm inte jämföra de olika lånen innan du beslutar vilken långivare du vill binda dig till.