Kom igång med sparandet till barnen

Vill du börja spara till ditt barn med känner dig osäker på hur du kommer igång? Ta del av våra bästa tips för hur du börjar spara till dina barn eller barnbarn här. Med rätt strategi kan kapitalet ha växt till en stor summa som blir extra rolig att dela ut när det väl är dags att lämna boet.

Kom igång med sparandet nu – inte sen!

Gör slag i saken och bestämd dig för att börja nu. Det är nämligen sant att ett litet belopp över tid kan bli till en väsentlig summa. Men som sagt, tiden är viktig och att ge pengarna tid att växa.

Kom ihåg att ingen summa är för liten för att spara. Hundra kronor i månaden över 18 år är över 20 000 kronor som kan investeras och öka ännu mer i värde. Det är ingen dålig summa att få som skjuts ut i vuxenlivet – exempelvis för att finansiera körkortet eller den första bilen.

Vad är då bästa sparandet och hur ska du lägga upp det? Ja, det finns flera varianter på hur du skapar ett bra sparande som passar din situation. Huruvida pengarna har möjlighet att växa genom avkastning och i sådana fall hur mycket beror på vilken risk du är villig att ta.

Att spara på ett traditionellt bankkonto kan kännas tryggt eftersom pengarna då inte kan gå förlorade om marknaden förändras. Däremot ska poängteras att i och med inflationen som ofta ligger på runt 2% per år, minskar pengarna faktiskt i värde varje år. Så att ha dem på ett konto utan sparränta eller avkastning är ofta ingen bra deal för dig som sparare, bara för banken.

Bättre är då lösningar där kapitalet sparas på ett konto med faktisk sparränta, på ett investeringssparkonto eller kapitalförsäkring för barn. Alla dessa lösningar fungerar bra och har funktioner för att ange förmånstagare och kan styras med testamente för hur det ska betalas ut.

Vissa lösningar har fördelar och man bör se över vilket val man gör eftersom det kan bli en del hantering när man senare ska skriva över ett ägande. Alla banker har idag lösningar för att starta dessa konton på ett enkelt och smidigt sätt. Du gör det snabbt och smidigt online med BankID.

Använd barnbidraget för att öka kapitalet

Det månadsvisa barnbidraget ligger idag på 1 250 kronor per månad. Om du har möjlighet att spara dessa pengar skulle ett sådant månadssparande fram tills barnet är myndigt ge en avsevärd summa. För att få kapitalet att växa maximalt kan det investeras i fonder eller aktier.

Det viktigaste är dock att ta steget att starta ett sparande så att pengarna kan börja växa. Storleken på beloppet påverkar såklart slutresultatet, men det är inte där fokus ska ligga. Som vi sa i början av artikeln så gör även mindre belopp en avsevärd inverkan på slutresultatet.