Kan man låna när man är föräldraledig?

lån föräldraledig

När du blir förälder och stannar hemma med ditt barn kan du uppleva att ekonomin plötsligt blir mer ansträngd. Att ha barn kostar pengar och när du inte samtidigt arbetar får du en lägre inkomst som ska täcka de ökade utgifterna. Att ekonomin får sig en törn under mamma- och/eller pappaledighet är mer regel än undantag och det kan vara klokt att fundera kring ekonomin både en och två gånger innan familjen får tillökning.

Föräldraledigheten innebär som sagt en lägre inkomst. Vad blir effekten av det när det gäler exempelvis privatlån, snabblån och lånelöfte för bolån?

Föräldraersättningen är din inkomst

Föräldraersättning är att likställa med inkomst från lön. Har du ingen annan inkomst är det alltså din föräldraersättning från anställning som räknas som din löpande inkomst och som långivaren utgår ifrån när din betalningsförmåga ska utvärderas. För en del personer kan ersättningen uppgå till ett belopp som är ganska nära den faktiska lönen, till exempel tack vare frivilliga avtal från arbetsgivaren, men för många blir ersättningen markant lägre än den egentliga lönen.

Detta faktum gör att det automatiskt blir svårare att få lån under föräldraledigheten. Samtidigt behöver effekten inte bli avgörande. Är du gift eller sambo, och ansöker om lån tillsammans med din partner, räknas ju era inkomster ihop. Om du får ett antal tusenlappar mindre i inkomst under föräldraledigheten behöver det alltså inte sätta alltför stora käppar i hjulen för dina lånemöjligheter.

Ansöka om privatlån som föräldraledig

Förhoppningsvis ryms de ökade utgifterna på grund av tillökningen inom din inkomst från ersättningen. Gör de inte det kan det vara klokt att göra en budget och se till att skära bort sådana utgifter som inte är absolut nödvändiga. Det kan ändå uppkomma situationer då du behöver ett snabbt tillskott av kontanter. Kanske behöver hushållet en ny bil, kanske vill familjen göra en semesterresa? I sådana fall är privatlånet det givna alternativet. Om du kan bli beviljad lånet eller inte avgörs av flera faktorer, av vilka din nuvarande betalningsförmåga (din inkomst med avdrag för vanliga utgifter enligt ”kvar att leva på”-kalkylen) och din tidigare kredithistorik är de mest centrala.

För att förbättra chanserna att få lån om din föräldrapenning är relativt låg kan du med fördel skicka in din ansökan till en låneförmedlare. På så sätt får du låneförslag enbart från de långivare som kan erbjuda dig ett lån.

Ansöka om lånelöfte som föräldraledig

Att du har föräldrapenning som inkomst utgör inget hinder för att ansöka om lånelöfte och bolån. I kreditprövningen utgår bolåneföretaget från din inkomst i bedömningen kring om du ska få låna samt hur stort lån du kan få. Anser banken att din inkomst är tillräcklig får du ditt lån – knepigare än så är det inte. Bra att känna till är emellertid att en lägre inkomst innebär sämre marginaler för banken, vilket gör att du kan få betala en ränta som är högre än genomsnittet. Denna nackdel kan du förmodligen sedan ”vända” när du återfår din vanliga lön. Glöm inte att uppdatera banken på dina nya inkomstuppgifter när du förhandlar om boräntor.