Uppåt för Ryanair

Det irländska flygbolaget Ryanair har avlutat räkenskapsåret i slutet på mars 2018 och kan redovisa en vinst på 1,45 miljarder euro. Nyheten om att vinsten ökat med 10% mot det förutspådda resultatet gav också utslag på aktiemarknaden. Aktierna steg med 5,14% till 16,27 euro. Även om det har varit ett år med överkapacitet i Europa som gjort att flygpriserna har gått ner så har Ryanair klarat sig fint. Oljepriserna har stigit men trots detta så kan verkställande direktören Michael O’Leary rapportera ett bra år.

Ryanair ser också positivt på kommande år ock spår att man kommet att fylla flygsätena till 95%. Kommer då Brexit att påverka Ryanair? Storbritannien lämnar EU i Mars 2019 och det kan påverka Ryanair när det kommer till licenser och flygrättigheter. Nya avtal måste knytas och detta har Ryanair planerat för. Löner till personal och oljepriser väntas stiga. Nu har Ryanair förhandlat fram ett pris på oljan för 2019 men priset kommer garanterat att stiga i 2020 och vad som händer då återstår att se. O’Leary håller också ett öga på konkurrerande flygbolag och är ganska säker på att med skyhöga priser på olja kommer några flygbolag att stryka med. Flygbolag som har svårt att få det att gå runt när oljan ligger på $40 kommer att får stora problem när priset närmar sig $80.

Ryanair är ett lågprisflygbolag och priserna kommer inte att ändra sig nämnvärt den närmsta tiden. Det finns också planer på ny billiga flyglinjer mellan Dublin och USA och var priserna kommer att landa på där är ännu inte klart. Ryanair är det flygbolag som jämfört med många andra har klarat sig bra.